مشکلات تنفسی یکی از عوارض بعد از جراحی بینی محسوب می شود که می تواند برای فرد بسیار آزار دهنده نیز باشد چرا که منجر به بروز گرفتگی بینی، سختی در تنفس و مشکلاتی در سینوس خواهد شد.
اگر پس از اتمام دورهی نقاهت پس از جراحی بینی دچار مشکل در تنفس هستید یا در هنگام انجام فعالیتهای رومزه دچار مشکلات تنفسی بعد از جراحی بینی خود شده اید و باید تحت مداوا و بررسی جهت تعیین علت بروز مشکل و درمان آن باشید. در ادامه به بررسی علت مختلف مشکلات تنفسی پس از جراحی و توصیههای درمانی آن میپردازیم.
مشکلات تنفسی پس از جراحی بینی
جراحی بینی در اکثر موارد به دلیل بهبود ظاهر بینی و ایجاد تناسب بینی با سایر اجزاء صورت انجام میشود، در برخی مواقع نیز جراحی بینی جهت اصلاح مشکلات عملکردی بینی صورت میگیرد، هدف جراحی بینی هر چه که باشد، مشکلات تنفسی میتواند یکی از عوارض جانبی این عمل زیبایی محسوب شود.
علت مشکلات تنفسی در هفتههای اول پس از عمل بینی
تورم و التهاب یکی از عوارض طبیعی است که طی روزها و هفتههای اول پس از جراحی به دلیل تغییرات ساختاری و عملکردی عمدهای که روی استخوانها، غضروفها و بافتهای بینی صورت گرفته به وجود میآید. به دنبال تورم ممکن است بیمار در تنفس از راه بینی دچار مشکلاتی شود، در جهت رفع این مشکل راهکارهای زیر توصیه میشود:
- در روزهای اول پس از جراحی از طریق دهان تنفس انجام شود.
- در اغلب موارد میتوان با استفاده از داروهای تجویزی شده توسط پزشک میزان تورم و التهاب را کاهش داد.
- شستشوی بینی با محلول سرم نمکی در دو هفتهی اول پس از جراحی میتواند به برطرف کردن گرفتگیهای بینی کمک نماید.
- استفاده از اسپریهای ضد احتقان در برطرف کردن انسداد بینی نقش موثری دارد.
معمولاً پس از گذشت 1 الی 3 هفته پس از پایان جراحی مشکلات تنفسی بیماران به مرور بهبود مییابد و افراد میتوانند به راحتی از طریق بینی نفس بکشند اما لازم به ذکر است که گاهی اوقات میزان تورم و التهاب بینی تا یک سال پس از جراحی باقی خواهد ماند بنابراین اگر مشکلات تنفسی ناشی از تورم برای شما آزاردهنده است بهتر است با جراح خود صحبت نمائيد تا در مورد روشهای درمان و بهبود مشکلات تنفسی شما را راهنمائی نماید.
اگر مشکلات تنفسی پس از چند هفته بهبود نیابد به احتمال زیاد شما دچار آسیبهای ساختاری شدهاید که نیاز به جراحی مجدد جهت برطرف کردن آنها میباشد، برخی از این مشکلات عبارتند از:
عدم برطرف کردن مشکلات سپتوم
اگر به دلیل انحراف بینی و مشکلات تنفسی ناشی از آن اقدام به جراحی کرده باشید و پس از پایان جراحی همچنان دچار مشکلات تنفسی هستید به احتمال زیاد درمان اولیه که در ناحیه سپتوم انجام شده است موثر نبوده است. گاهی اوقات حین جراحی ممکن است حفرهای در سپتوم ایجاد شود که پس از جراحی علاوه بر مشکلات تنفسی منجر به خونریزیهای مکرر از بینی شود. جراحی بینی ترمیمی جهت برطرف کردن مشکلات به وجود آمده تنها راه درمان این عارضه میباشد.
تشکیل بافت اسکار در بینی
یکی از مشکلات عمده ای که تنفس بعد از عمل بینی را سخت می کند تشکیل بافت اسکار در محل برشهای داخلی است که میتواند منجر به گرفتگیهای خفیف تا شدید در بینی شود. جهت درمان این مشکل در اکثر موارد باید جراحی ترمیمی انجام شود.
بیشتر بخوانید=> مشکلات بویایی بعد از جراحی بینی
جراحی ترمیمی جهت برطرف کردن مشکلات تنفسی
اگر مشکلات تنفسی شما پس از جراحی بینی به مدت چندین ماه باقی ماند لازم است تا جهت معاینه و بررسی بیشتر با پزشک جراح خود مشورت داشته باشید.
همان طور که اشاره شد مشکلات تنفسی ممکن است به دلیل گرفتگی در مجرای بینی به دلیل تشکیل بافت اسکار، آسیب به ساختار اسکلتی، کج شدن تیغهی میانی بینی و …. باشد، در این موارد تنها راه برطرف کردن آن انجام جراحی ترمیمی میباشد.
جراحی ترمیمی نسبت به جراحی اول در اغلب موارد پیچیدهتر و سختتر میباشد زیرا ساختارهای بینی در جراحی اول دستخوش تغییرات بسیاری شدهاند. به همین علت لازم است که در انتخاب جراح ترمیمی خود دقت لازم را داشته باشید.
جراحی ترمیمی در اکثر موارد به روش جراحی باز انجام میشود تا جراح بتواند به ساختارهای داخلی بینی دسترسی کامل داشته باشد و عاملی که منجر به ایجاد مشکلات تنفسی شده است را برطرف نماید.
دورهی نقاهت در جراحی ترمیمی معمولاً از جراحی اول بیشتر است و باید چندین جلسه ویزیت منظم با پزشک خود داشته باشید تا روند بهبود مشکلات تنفسی شما پس از جراحی دوم مورد بررسی قرار بگیرد.
در انتها توصیه میشود جهت کاهش عوارض پس از جراحی به یک جراح متخصص و با تجربه مراجعه نمائید تا از عوارض جانبی مانند مشکلات تنفسی پس از جراحی در امان بمانید و در صورت بروز هرگونه مشکل در طی جراحی اول در انتخاب جراح دوم جهت جراحی ترمیم نهایت دقت را داشته باشید زیرا پس از هر بار جراحی، میزان تغییراتی که روی بافت و ساختار داخلی بینی میتوان اعمال کرد کاهش یافته و گاهی اوقات برخی از عوارض ممکن است تا همیشه برای شما باقی بماند.